Spreker zoeken

zoeken op trefwoord/naam
uitgebreid zoeken

Gerelateerde sprekers

Advies op maat

Voor een vrijblijvend advies neem gerust contact met ons op. Ook als u niet direct het antwoord vindt. Wij helpen u graag!

contacteer ons

Sprekersprofiel

Baksteen Benno

Benno Baksteen

Oud-gezagvoerder en vliegtuigdeskundige: 'Veiligheid ontstaat niet door regels of procedures, maar door het handelen van mensen'.
categorie(ën):
Celebrity Speakers, Duurzaamheid, Klimaat & Milieu, Leiderschap & Motivatie, Mens & Maatschappij, Ondernemen & Management, Politiek & Beleid
Inzetbaarheid:
Interview, Lezing, Masterclass, Panel- of debatdeelname, Workshop
taal:

Biografie

Benno Baksteen voltooide zijn VWO-opleiding (HBS-B) in 1966 en van 1966 tot 1968 volgde hij de opleiding tot verkeersvlieger aan de Rijksluchtvaartschool te Eelde. Daarna vervulde hij zijn militaire dienstplicht als officier vlieger bij de Marine Luchtvaart Dienst. Zijn standplaats was Marine Vliegkamp Valkenburg, waar hij de Grumman Tracker submarine hunter/killer vloog en diverse nevenfuncties vervulde, waaronder die van Officier Vliegdienst. In september 1970 trad hij in dienst bij de KLM als eerste officier, eerst op de DC-9 op het Europese netwerk en daarna op de DC-8 wereldwijd. Hij werd gezagvoerder op de DC-9 in 1982 en was van 1988 tot 2003 gezagvoerder op de Boeing 747. Hij sloot zijn loopbaan af als gezagvoerder op de Boeing 777, waarmee hij het hele scala van eerste generatie straalvliegtuigen tot en met de nieuwste generatie hightech vliegtuigen heeft gevlogen. Hij ging in september 2006 met pensioen. 

Vanaf 1974 was hij actief in diverse functies binnen de VNV, de Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers, en van mei 1989 tot mei 1997 was hij President van de VNV. 

In 2000 was hij lid van de Commissie Rinnooy Kan inzake veilig baangebruik op Schiphol Airport. Daarnaast was hij in 2005 lid van de door minister Dekker van VROM ingestelde Gemengde Overheidscommissie Risicobeleid in het kader van het Programma Andere Overheid en medeverantwoordelijk voor het eindrapport “Ten oosten én ten westen van het Prins Clausplein: Gezond verstand in risicoland.”

In 2007 werd hij door de Minister van Verkeer en Waterstaat benoemd tot voorzitter van het internationaal georiënteerde adviescollege burgerluchtvaartveiligheid DEGAS: Dutch Expert Group Aviation Safety. 

Hij verschijnt regelmatig in de media om luchtvaartzaken voor een groot publiek inzichtelijk te maken. Ook verzorgt hij al voor lange tijd gastcolleges aan de faculteit bedrijfskunde van Universiteit Twente. Deze gaan voornamelijk over veiligheid, kwaliteit en bedrijfsprocessen.

Benno Baksteen heeft lezingen verzorgd op verzoek van:

 • De medische sector (Orde van Medische Specialisten, VUmc, Topzorg, Transplantatieartsen, DRES, Maartenskliniek, St. Franciscus ziekenhuis, Nederlandse Vereniging van Maag-, Darm- en Leverspecialisten, Nederlandse Vereniging van Heelkunde, European HEMS & Air Ambulance Committee)
 • De petrochemische industrie (Sabic, ExxonMobil, Shell)
 • De ICT sector (Cypres, Sybase, Getronics, iSense, ICT media,)
 • De financiële wereld (Fortis, ING, Rabo, Achmea, Full Finance, NIVRA)
 • Vervoer (NS, Deltalinqs, Luchtverkeersleiding Nederland, Interstream Barging)
 • De wereld van bouwen en infrastructuur (Strukton, Ballast Nedam, Visser & Smit Hanab, Essent, NIB, V&W, Arbouw)
 • En anderen (het Openbaar Ministerie, RIVM, Kluwer, Janssen Biologics)

Sinds 1996 treedt hij regelmatig op als spreker via Assemblee. In 2015 is hij uitgeroepen tot spreker van het jaar. Boek Benno Baksteen bij Assemblee Sprekersbureau en u bent verzekerd van een uniek verhaal van top kwaliteit!

Onderwerpen

Een innemende man met een sterk verhaal. Benno Baksteen spreekt vooral over veiligheid, kwaliteit en risicobeleid. Zijn verhaal is altijd op de praktijk gericht en wordt inzichtelijk gemaakt met voorbeelden uit de luchtvaartwereld. 

Titels van enkele presentaties zijn: 

 • Het Luchtvaartproces: snelweg naar kwaliteit en veiligheid
 • De weg naar High Reliability: luchtvaart als rolmodel?
 • Regels als Richtlijn: veiligheidscultuur in de luchtvaart
 • Incidentmeldingen: het kloppend hart van veiligheid
 • Trust versus Reliability: the aviation approach
 • Beyond Compliance: a roadmap for high-reliability
 • The Problem with Excellence: a crippling lead
 • Veiligheid en Acute Zorg: de rol van de professional in ultra-veilige systemen

Afbeeldingen

offerte aanvragen

Contacteer Assemblee

Voor advies en al uw vragen:

+31 43 343 21 69

Ontmoet onze sprekers

Mijn sprekers

  U heeft momenteel nog geen sprekers geselecteerd

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte
Facebook Linkedin Twitter Youtube Google+
Assemblee Sprekersbureau is lid van: