Spreker zoeken

zoeken op trefwoord/naam
uitgebreid zoeken

Gerelateerde sprekers

Advies op maat

Voor een vrijblijvend advies neem gerust contact met ons op. Ook als u niet direct het antwoord vindt. Wij helpen u graag!

contacteer ons

Sprekersprofiel

Rompuy van Herman

Herman Van Rompuy

De eerste Voorzitter van de Europese Raad
categorie(ën):
Celebrity Speakers, Economie & Financiën, Leiderschap & Motivatie, Politiek & Beleid
Inzetbaarheid:
Interview, Lezing
taal:

Biografie

HERMAN VAN ROMPUY is de eerste Voorzitter van de Europese Raad van Staatshoofden en Regeringen. In december 2009, bij de inwerkingtreding van het Verdrag van Lissabon, trad hij aan als permanente voorzitter van de Europese Raad. In 2012 werd hij herkozen voor een tweede termijn, die eindigde in november 2014.

Vijf jaar lang zat Van Rompuy in de cockpit van de wereldpolitiek. Hij zette zich in voor de stabiliteit van de Euro, is betrokken geweest bij diverse conflicten en had als taak staatshoofden op dezelfde lijn te krijgen als het om Europa ging. Tijdens zijn mandaat gaf Van Rompuy zo’n 250 speeches per jaar in binnen- en buitenland en reisde hij evenveel als de Paus of President Obama.

Van Rompuy studeerde af aan de Katholieke Universiteit Leuven met een kandidaatsdiploma in de Wijsbegeerte en een licentiaat in de Toegepaste Economische Wetenschappen. Na eerst als econoom bij de Nationale Bank van België te hebben gewerkt, startte hij in 1973 zijn politieke loopbaan als ondervoorzitter van de CVP-jongeren. Vanaf 1978 was hij lid van het partijbureau van CVP (nu CD&V). Tussen 1988 en 1993 had hij diverse functies binnen zijn partij en het Belgische parlement, waaronder partijvoorzitter en gecoöpteerd senator. 

In 1993 trad Van Rompuy toe tot de landelijke politiek en bekleedde hij diverse posities. Zo was hij vice-eerste minister en minister van Begroting (1993-1999), lid van de Kamer van Volksvertegenwoordigers (1999-2008), minister van Staat (2004), voorzitter kamer van Volksvertegenwoordigers (2007-2008) en minister-president van België (2008-2009).

Van Rompuy doceerde van 1980 tot 1987 aan de Handelshogeschool in Antwerpen en van 1982 tot 2008 aan de Vlaamse Economische Hogeschool van Brussel. 


In mei 2014 ontving hij de Karel de Grote-prijs in Aken Duitsland, de hoogste onderscheiding voor Europese verdiensten. Eerder ging deze prijs al naar Winston Churchill, Henry Kissinger, Bill Clinton, Paus Johannes Paulus II en Angela Merkel. 

In juni 2015 werd hij aangesteld als nieuwe voorzitter van de denktank European Policy Centre.

Onderwerpen

Zijn interesses zijn:

  • Europese Politiek
  • Europese Economie (Macro)
  • Europees buitenlands beleid

Literatuur

Afbeeldingen

Rompuy van HermanRompuy van HermanRompuy van HermanRompuy van Herman
offerte aanvragen

Contacteer Assemblee

Voor advies en al uw vragen:

+31 43 343 21 69

Ontmoet onze sprekers

Mijn sprekers

    U heeft momenteel nog geen sprekers geselecteerd

Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte
Facebook Linkedin Twitter Youtube Google+
Assemblee Sprekersbureau is lid van: