JulesvanHessen

Jules van Hessen

Gerenommeerd Dirigent, Communicatie, Charismatisch Leiderschap

Categorie
Business & Management, Communicatie & IT, Cultuur, Muziek & Maatschappij,
Type
Expert & Thought leader,
Inzetbaarheid
Keynote spreker, Dagvoorzitter/ Presentator, Workshops, Masterclasses
Talen
EN NL
Afkomstig van
Nederland

Biografie

Jules van Hessen, geboren en getogen in Den Haag studeerde aan het Koninklijk Conservatorium aldaar eerst klarinet, maar al snel stond de orkestdirectie centraal. In 1984 sloot hij zijn directiestudie bij Pierre Stoll en Louis Stotijn af met een concert met het Residentieorkest. 

Directiecursussen heeft hij gevolgd bij onder meer: Lionel Friend, Edward Downes, Peter Eötvös en Karl Oesterreicher. Bij Gennadi Roshdjestvensky volgde hij privélessen na een succesvolle kennismaking in Dartington. In 1986 en 1988 was hij finalist van de Internationale Dirigentencursus van de NOS. Zijn leraren aldaar waren respectievelijk Jean Fournet en Hiroyuki Iwaki. In 1987 dirigeerde hij de BBC Philharmonic in Manchester. 

Jules van Hessen was ook op concoursen zeer succesvol: zo won hij in 198O de Zilveren Bloem op het Internationale Dirigentenconcours van San Remo. Tijdens het Nikolai Malko concours voor jonge dirigenten in Kopenhagen in 1986 won hij twee prijzen: de tweede prijs en de Orkestprijs van de Deense Radio. Sindsdien is hij een regelmatig terugkerende gast bij de Deense symfonieorkesten. Verder heeft Jules van Hessen gedirigeerd in Italië, Frankrijk, België, Engeland, Duitsland, Oostenrijk en Mexico. In zijn eigen land dirigeerde hij het merendeel van de professionele symfonieorkesten.

In december 1991 dirigeerde hij met veel succes als eerste Nederlandse dirigent de twee grote symfonieorkesten in China: Het Centraal Philharmonisch Orkest van China (Peking) en het Shanghai Symfonie Orkest. Later zou hij er terugkomen met het voltallig Philips Symfonie Orkest, dat het eerste Nederlandse symfonieorkest was dat concerteerde in China. 

In 1992 maakte hij een succesvol debuut bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Ook presenteerde hij zich in de Verenigde Staten met enkele geslaagde concerten met het San Francisco Chamberorchestra. 

Jules van Hessen interesseert zich ook voor muziektheater en opera. Bij Opera Forum (Enschede) en diverse operahuizen in Duitsland dirigeerde hij operavoorstellingen. Sinds de oprichting in 1985 is hij muzikaal leider van het Nederlands Theaterorkest. Verder is hij vanaf 1987 vaste dirigent van het Philips Symfonie Orkest. 

Sinds geruime tijd is Jules van Hessen ook een veel gevraagd spreker bij diverse bedrijven. In zijn dynamische presentaties geeft hij een eigen kijk op charismatisch leiderschap. Ondersteund door audio-visuals demonstreert hij aan wat voor processen een dirigent leiding geeft, welke problemen daarbij ontstaan en hoe ze opgelost kunnen worden.

Inzetbaarheid

Keynote spreker
Dagvoorzitter/ Presentator
Workshops
Masterclasses

Spreker

De interactie tussen een inspirerende, kundige dirigent en zijn professionele organisatie. In zijn dynamische presentaties geeft hij een eigen kijk op charismatisch leiderschap. Ondersteund door audio-visuals demonstreert hij aan wat voor processen een dirigent leiding geeft, welke problemen daarbij ontstaan en hoe ze opgelost kunnen worden.